Jury Verhalenwedstrijd 2017

De conclaafjury kiest na de samenstelling van de shortlist middels een zitting het winnende verhaal. Er is gekozen voor een grote en gevarieerde jurysamenstelling waarin verschillende experts uit het boekenvak samenkomen. Op deze wijze zijn alle betrokkenen uit het boekenvak vertegenwoordigd.

 

Roderick Leeuwenhart (Nederland) won de Harland Award Verhalenwedstrijd 2016 met zijn sciencefictionverhaal Sterrenlichaam. Tevens games- en Japanjournalist voor AniWay en schrijver van de YA-geektrilogie Pindakaas en Sushi (www.uitgeverijleeuwenhart.nl). Voor de jurering van de komende Harland Awards zal hij plaatsnemen in een afgesloten capsule in een baan om de Aarde. Zolang als het nodig is.
Maarten Basjes (Nederland) acquireert fantasy en sciencefiction voor uitgeverij Luitingh-Sijthoff, dé grootste uitgeverij op het gebied van Nederlandstalige genrefictie. Naast het aankopen van anderstalige fictie, is hij ook de persoonlijke redacteur van Nederlandse en Vlaamse topauteurs als Adrian Stone, An Janssens, Jürgen Snoeren en Martijn Adelmund. Hij redigeerde ook HEX van Thomas Olde Heuvelt.
Dr. Frank Brandsma (Nederland) is hoofddocent vergelijkende literatuurwetenschap (middeleeuwen) aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft diverse artikelen over de verwantschap tussen fantasy en middeleeuwse literatuur geschreven, geeft jaarlijks een populaire tutorial over fantasy en leest/herleest eigenlijk altijd wel tenminste één fantasyboek.
Tom Thys (België) is een schrijver van korte verhalen die zich vooral situeren in het genre horror. Zijn verhalen gaan over de diepste angsten en slagen er uitstekend in om de lezer te doen gruwelen. Diabolik, zijn tweede bundel, is net zoals zijn eerste verhalenbundel uitgegeven door Uitgeverij Zilverspoor. Hebban-recensent Jacky Overmeen vindt Diabolik “een perfecte mix tussen realiteit en misselijkmakende dromen”.
Nanouk Meijer (Nederland) is een 22-jarige pas afgestudeerde Literatuurwetenschapper en werkzaam bij uitgeverij HarperCollins Holland als Metadata en Marketing Coördinator. Ze blogt al een aantal jaar op www.dutchbookchick.com over boeken, films en series, én is social media-verslaafd. Young adult-boeken zijn haar specialiteit maar ze leest ook graag ‘out of the box’.
Niets is zo fijn als je te verliezen in een mooi verhaal. Dat is wat Monique Manshanden (Nederland) als lezer wil, maar ook wat ze wil uitdragen als boekverkoopster bij boekhandel Plukker in Schagen. Boeken leest ze in alle genres, maar fantasy, sf en geschiedenis hebben haar voorkeur. J.R.R. Tolkien, Jack Vance, Stephen King en Terry Pratchett behoren tot haar favoriete auteurs in het fantastische genre.
Als Tim Rooijers (Nederland) geen top-40 nummer meezingt, dan is hij waarschijnlijk aan het lezen. Al jaren schrijft en leest hij over de mooiste boeken en over fantasy fantaseert hij nog wel het meest. Een dorpse jongen met een voorliefde voor Urban Fantasy.
Auteur en vertaler Maria Postema (Nederland) is haar hele leven al in de ban van boeken en verhalen. Na haar studies Engels en Film- en Televisiewetenschappen werd ze in korte tijd één van Nederlands bekendste YA-vertalers. Ze vertaalde meer dan vijftig jongerenromans en kinderboeken uit het Engels, waaronder Twilight, The Hunger Games, Gone, Divergent, Gladiator, De sleutel van Sleedoorn en Spirit Animals. Met medeauteur Maarten Bruns schreef ze de spannende YA-roman Dertiendagh.
Yves Delepeleire (België) is redacteur bij de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard. Naast zijn journalistieke werk heeft hij ook een grote interesse in fantasyliteratuur. Delepeleire behaalde een vierde plaatst voor de editie van de Paul Harland Prijs 2014 (vroegere naam van de Harland Award Verhalenwedstrijd).

De selectiejury bestaande uit drie experts zal de shortlist uit alle ingezonden verhalen samenstellen. De jury is bewust compact en gevarieerd in achtergrond. De juryleden hebben een expertise binnen de subgenres sciencefiction, fantasy of horror en zullen intensief met elkaar overleggen over de toegezonden verhalen en te geven feedback.

 

Expert HORROR | Kevin Valgaeren (België) is een schrijver van gothic novels. In 2012 had hij het genoegen de Schaduwprijs in ontvangst te mogen nemen voor zijn debuut De Ziener. Seance stond vorig jaar nog op de shortlist voor de Harland Awards Romanprijs, en begin 2018 verschijnt zijn vierde thriller Blackwell. Het lezen, onderzoeken en schrijven van griezelliteratuur is zijn levenswerk. Kevin kijkt vooral uit naar frisse verhalen met een interessante hook; verhalen die zorgvuldig zijn geschreven en waarin ook is nagedacht over de schrijfstijl. Meer informatie over zijn boeken kun je vinden op zijn website.
Expert SCIENCEFICTION | Lisa Kuijvenhoven (Nederland) is een grote fan van sciencefiction. Omdat ze zo’n grote fan is van dat genre heeft ze De Futurist, een Nederlandstalig online magazine, opgericht. Hierop vind je Nederlandstalige toekomstverhalen en veel nieuws en beschouwingen over alles wat met sciencefiction te maken heeft. De organisatie nodigde Kuijvenhoven uit omwille van haar passie in dit genre. Website
Expert FANTASY, SAGEN & LEGENDEN | Abe van der Veen (Nederland) is verhalenverteller van beroep en treedt o.a. op op festivals als Castlefest, Midwinterfair en Elfia. Daar kent men hem als Abe de Verteller. Daarnaast is hij ook schrijver van drie non-fictie boeken met een vierde op komst. Abe leest (en vertelt) vooral mythen, sagen en sprookjes, maar maakt ook graag tijd vrij voor een spannende fantasy-roman. www.abedeverteller.nl