jury verhalenwedstrijd 2018

De conclaafjury kiest na de samenstelling van de shortlist middels een zitting het winnende verhaal. Er is gekozen voor een grote en gevarieerde jurysamenstelling waarin verschillende experts uit het boekenvak samenkomen. Op deze wijze zijn alle betrokkenen uit het boekenvak vertegenwoordigd. 

 

Roderick Leeuwenhart (Nederland) won de Harland Award Verhalenwedstrijd 2016 met zijn sciencefictionverhaal Sterrenlichaam. Tevens games- en Japanjournalist voor AniWay en schrijver van de YA-geektrilogie Pindakaas en Sushi (www.uitgeverijleeuwenhart.nl). Voor de jurering van de komende Harland Awards zal hij plaatsnemen in een afgesloten capsule in een baan om de Aarde. Zolang als het nodig is.
Saskia Veen is redacteur en online content manager bij Lebowski Publishers, uitgever van o.a. Philip K. Dick, Ray Bradbury, Lidia Yuknavitch en Joost Vandecasteele. Ze begeleidt schrijftalent in Lebowski’s Talent Pool, maakt podcasts bij online tijdschrift voor Grounded SF ‘2.3.74’ en organiseerde het programma van Lebowski op de Dag van het Fantastische Boek.
Boukje Balder heeft in 2008 met haar urban fantasy verhaal ‘Je-Weet-Wel Sater’ de Paul Harland Prijs gewonnen; in 2011 opnieuw met een sf verhaal “Cirque d’Etoiles”. Sindsdien is ze vooral Engelstalig bezig; er is een roman uit bij een Amerikaanse uitgever (The Wan) en meer dan 30 verhalen gepubliceerd o.a. bij gerenommeerde tijdschriften als Fantasy & Science Fiction en Clarkesworld
 Rob Geukens is ervaringsdeskundige van de Harland Awards. Vorig jaar mocht hij de Harland Award Verhalenprijs in ontvangst nemen, na vier eerdere pogingen met mindere afloop (zijn woorden). Hij schrijft kortverhalen in het fantastische genre, en is auteur van de kinderboekenreeks ‘Op zoek naar de Vindeleer’, waarvan Uitgeverij Clavis in het najaar van 2018 het tweede deel publiceert.
Nanouk Meijer is een 23-jarige pas afgestudeerde Literatuurwetenschapper en is werkzaam bij uitgeverij HarperCollins Holland als Digital Product Manager. Ze blogt al een aantal jaar op www.dutchbookchick.com over boeken, films en series, én is social-media verslaafd. Young adult-boeken zijn haar specialiteit maar ze leest ook graag ‘out of the box’.
Niets is zo fijn als je te verliezen in een mooi verhaal. Dat is wat Monique Manshanden (Nederland) als lezer wil, maar ook wat ze wil uitdragen als boekverkoopster bij boekhandel Plukker in Schagen. Boeken leest ze in alle genres, maar fantasy, sf en geschiedenis hebben haar voorkeur. J.R.R. Tolkien, Jack Vance, Stephen King en Terry Pratchett behoren tot haar favoriete auteurs in het fantastische genre.
Als Tim Rooijers (Nederland) geen top-40 nummer meezingt, dan is hij waarschijnlijk aan het lezen. Al jaren schrijft en leest hij over de mooiste boeken en over fantasy fantaseert hij nog wel het meest. Een dorpse jongen met een voorliefde voor Urban Fantasy.
Auteur en vertaler Maria Postema (Nederland) is haar hele leven al in de ban van boeken en verhalen. Na haar studies Engels en Film- en Televisiewetenschappen werd ze in korte tijd één van Nederlands bekendste YA-vertalers. Ze vertaalde meer dan vijftig jongerenromans en kinderboeken uit het Engels, waaronder Twilight, The Hunger Games, Gone, Divergent, Gladiator, De sleutel van Sleedoorn en Spirit Animals. Met medeauteur Maarten Bruns schreef ze de spannende YA-roman Dertiendagh.
Daan Windhorst schrijft voor film, theater en televisie en bracht in 2016 de verhalenbundel ‘Gifjes’ uit, vol satirische speculatieve verhalen over de toekomst. Hij schrijft nu het distopische young adult-stuk ‘Revolutions’ voor Het Nationale Theater, de superheldenmusical Marvellous met Lucas de Waard en de satirische horrorfilm De Kuthoer voor BNNVARA.
Als een van de oprichters van Monnik specialiseert Christiaan Fruneaux zich in maatschappelijke trends op de lange termijn (en opkomende trends) en scenario-ontwikkeling. Hij ziet zichzelf als schrijver, reiziger en ondernemer. Eerder heeft hij Partizan Public en Studio Beirut helpen oprichten. Hij studeerde Modern Asian Studies aan de Universiteit van Amsterdam en hij woonde en werkte in Jakarta, Beirut, Damascus en Tokyo.

De selectiejury bestaande uit drie experts zal de shortlist uit alle ingezonden verhalen samenstellen. De jury is bewust compact en gevarieerd in achtergrond. De juryleden zullen intensief met elkaar overleggen over de toegezonden verhalen en te geven feedback. 

 

 Tais Teng schrijft eigenlijk voor elke leeftijd, van het eerste spreukenboekje voor kleuterheksen tot gedegen handleidingen voor zeshonderdjarige dark lords. Daarbij tekende hij ook zowat alles, van sprekende theepotten tot best wel mooie vrouwen met vleermuisvleugels en een lelijk karaktertje. Zijn liefste wens is trouwens al jaren een mooi Starwarslaserkanon, om bergtoppen en de kleinere Jupitermaantjes mee te beeldhouwen. Zijn meest recente boeken zijn het prentenboek ‘Wonderbaarlijke Verhalen uit het Duistere Geraniumwoud’ en de ziltpunkbundel ‘Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars’ die hij samen met Jaap Boekestein schreef. Meer informatie over zijn boeken kun je vinden op zijn website.
 Sarah de Waard heeft de master Redacteur/editor aan de UvA gevolgd en wertk sindsdien als freelance redacteur en als sciencefiction- en fantasyrecensent voor Hebban. Ook schrijft ze af en toe nog wel eens een fantasyverhaal. Meer informatie kun je vinden op haar website.
Kim Schreurs studeerde Nederlandse taal en cultuur en Letterkunde aan de RU. Sinds twee jaar schrijft ze voor de Hebban Genreclub voor Fantasy en Sciencefiction. Ze deed de redactie van het feuilleton ‘Verhalenwevers’ en recenseert boeken. Daarnaast is ze jurylid voor onder andere EdgeZero en de Gorcumse Literatuurprijs. Kijk voor meer informatie op de Hebban Genreclub voor Fantasy en Sciencefiction.