Afbeelding: Rooners Toy Photography, Forgotten

Om je te helpen tijdens het schrijven van jouw verhaal voor de Harland Award Verhalenwedstrijd heeft de organisatie een hoop waardevolle tips geselecteerd. De ene keer is het een tip specifiek over één of meerdere eigenschappen van de fantastische genres. De andere keer is het eerder een algemene schrijftip. Altijd is de tip geselecteerd om je te helpen. Werkt deze tip niet voor jou, dan zal de volgende dat misschien wel doen. De tip van vandaag: wetenschap in sciencefiction.

Wetenschap in sciencefiction

Zeker in een sciencefictionverhaal is het belangrijk dat de integratie van wetenschap op een consistente manier gebeurt. Als je wetenschappelijke technieken van vandaag in je verhaal verwerkt om ze te extrapoleren, dan moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat de technieken die je uit de echte wereld aanhaalt ook volledig kloppen. Anders loop je het risico dat je al snel jouw geloofwaardigheid als sciencefictionschrijver verliest.

Het tweede woord uit de samenstelling sciencefiction is nog altijd fictie. Dus mogen je extrapolaties (bijna) volledige duimzuigerij zijn en zelfs onwaarschijnlijk. Al wordt wel al eens gezegd dat hoe waarschijnlijker je sciencefictionverhaal is, hoe beter het bevonden zal worden. Wat de jury van de Harland Award Verhalenwedstrijd doorgaans belangrijk vindt, is dat je verhaal consistent is. Zo zullen mensen voorlopig nog altijd een ruimtepak moeten aantrekken, wanneer ze over niet-aardse hemellichamen lopen.

Verschillende vormen van sciencefiction

Vandaag zijn er vele verschillende vormen van sciencefiction, te veel om hier allemaal op te sommen. Er is de antropologische sciencefiction van Ursula Le Guin die vooral voortborduurt op de sociale wetenschappen. Je hebt het toekomstverhaal zoals bijvoorbeeld Maureen McHugh’s China Mountain Zhang waarin de wetenschappelijke extrapolatie een levendig toekomstbeeld schetst voor alledaagse mensen. Natuurlijk is er ook de hard science fiction met voorbeelden als Andy Weirs The Martian, Kim Stanley Robinsons Mars-trilogie, Michael Crichtons Jurassic Park en Arthur C. Clarke A Fall of Moondust. Het gaat hier om de sciencefiction waar de meeste mensen spontaan aan denken, namelijk de verhalen die een nadruk leggen op de wetenschappelijke inhoud en consistentie daarvan.

Er wordt de organisatie van de Harland Award Verhalenwedstrijd soms gevraagd wat wij nu als sciencefiction zien en wat niet. De organisatie hanteert geen concrete definitie waaraan je verhaal moet voldoen om “sciencefiction” te zijn. De organisatie accepteert elke vorm van dit genre. Maar ongeacht het (sub)genre is het belangrijk dat de (wetenschappelijke) kennis van vandaag, die aan de basis van je verhaal ligt, klopt. Zo voorkom je cruciale fouten.

Doe mee met de Harland Award Verhalenwedstrijd!

Deelnemen aan de Harland Award Verhalenwedstrijd is elk jaar opnieuw een unieke belevenis. Niet alleen schrijf je een verhaal in de genres fantasy, sciencefiction of horror, maar krijg je ook feedback van een deskundige jury. Op deze manier kan je jouw schrijftalent verder ontwikkelen. Verzend ons je verhaal ten laatste op 1 september 2017. Veel succes!