De nominaties van de Harland Award romanprijs voor beste Nederlandstalige fantasyliteratuur zijn bekend. De een na laatste dood van het meisje Capone (Querido) van Isabel Hoving, Slaap zacht, Johnny Idaho (Ambo|Anthos) van Auke Hulst, De Stem van de Zee (Storm Publishers) van Mara Li, Gebroken Geheugen (Zilverspoor) van auteursduo J.Sharpe en Jos Weijmer en De nachtuilen* (Luitingh-Sijthoff) van Jeroen van Unen maken kans op de prijs.

 

Banner Genomineerden HA Romanprijs

 

De Harland Awards zijn de bekroningen voor de Nederlandstalige verbeeldingsliteratuur, in de genres fantasy, sciencefiction, horror en magisch realisme. De romanprijs wordt in 2016 voor het eerst uitgereikt. De winnaar ontvangt een sculptuur en een geldbedrag van €2.500,-. Tijdens het Gala van het Fantastische Boek op 2 april in Amsterdam wordt de winnaar bekendgemaakt.

 

De jury van de eerste editie van de romanprijs bestaat uit 3fm-DJ Eva Koreman, boekverkoper van het jaar Lisa Snijders, NRC-boekenrecensent Roderick Nieuwenhuis, VN-journalist Marijn van der Jagt en fantasyauteur Adrian Stone. De shortlist is gekozen uit 41 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen. Alle inzendingen zijn hier te zien op www.harlandawards.eu.

 

Naast de romanprijs wordt op 2 april ook de winnaar van de Harland Award Verhalenwedstrijd bekendgemaakt. Deze kent een veertigjarige traditie, met bekende winnaars als Thomas Olde Heuvelt, Tais Teng en Paul Harland (naar wie de onderscheiding na zijn dood in 2003 is vernoemd). Aan de Harland Award Verhalenwedstrijd is een geldprijs van €1.000,- verbonden, en met jaarlijks ruim 200 inzenders is het een van de grootste verhalenwedstrijden in de verbeeldingsliteratuur ter wereld.

 

De Harland Awards zijn een initiatief van de Stichting ter bevordering van het fantastische genre.

 

 

 

* Statement inzake De Nachtuilen, Jeroen van Unen

De organisatie van de Harland Award romanprijs heeft de vraag voorgelegd gekregen of de nominatie van Jeroen van Unens roman De Nachtuilen op gespannen voet staat met artikel 5 van het reglement: Alleen boeken die in 2015 voor het eerst gepubliceerd werden (in het Nederlands) kunnen meedingen naar de Harland Awards. Herdrukken, herziene edities en aangepaste uitgaven zijn nadrukkelijk van deelname uitgesloten.

Na onderzoek is in deze casus gebleken dat de auteur in 2012 een eerdere versie van het boek POD heeft laten drukken bij Erya Media. Er zijn enkele tientallen exemplaren verspreid onder vrienden en familie van de auteur. Zowel uitgeverij als auteur hadden de intentie het boek commercieel te exploiteren, maar vrijwel onmiddelijk na publicatie is uitgeverij Erya Media failliet gegaan, waarbij eventuele distributie, nog voor deze in gang werd gezet, is gestopt en van het boek geen commerciële exemplaren beschikbaar zijn geweest, zijn gedrukt of verkocht. In 2015 is het boek voor het eerst publiekelijk gedistribueerd bij zijn huidige uitgeverij.

Omdat de romanprijs in 2016 voor het eerst wordt georganiseerd, hebben we inzake deze kwestie advies gevraagd bij organisaties van de Hugo Awards en de Nebula Awards; vergelijkbare maar veel langer bestaande organisaties in de Verenigde Staten. Beide commissies hebben regelmatig met dit soort gevallen te maken gehad, en beide commissies geven aan altijd per casus in de geest van de wedstrijd te oordelen.

Met inachtneming van dat advies en het resultaat van ons eigen onderzoek, concluderen we dat het boek een geldige deelnemer is aan de Harland Award romanprijs 2016. Het kan vanzelfsprekend van niemand de bedoeling zijn dat een boek vóórdat het commerciële distributie heeft ontvangen en dus überhaupt de kans heeft gehad zijn weg naar lezers te vinden, slachtoffer wordt van overmacht, zoals in dit geval een faillissement van zijn uitgeverij.

We erkennen dat het reglement in dezen tekort heeft geschoten, en voor volgende edities zal dit worden aangepast. Daarmee kunnen onvoorziene situaties echter nooit in het geheel voorkomen worden. In toekomstige gevallen waarin de reglementen geen uitsluitsel geven, zal de organisatie per casus en in de geest van de wedstrijd blijven oordelen.

Thomas Olde Heuvelt, hoofdorganisator Harland Award Romanprijs 2016