Afbeelding: Albert Hui, Hunting

Om je te helpen tijdens het schrijven van jouw verhaal voor de Harland Award Verhalenwedstrijd heeft de organisatie een hoop waardevolle tips geselecteerd. De ene keer is het een tip specifiek over één of meerdere eigenschappen van de fantastische genres. De andere keer is het eerder een algemene schrijftip. Altijd is de tip geselecteerd om je te helpen. Werkt deze tip niet voor jou, dan zal de volgende dat misschien wel doen. De tip van vandaag: spannende scènes.

Yves Klein

Schrijf spannende scènes

Natuurlijk hoef je niet per se een héél spannend kort verhaal te schrijven die de lezer rillend onder een deken laat kruipen, het gaat er hier over hoe de lezer de aandacht bij je verhaal kan houden. Heel wat verhalen die ingezonden worden naar de Harland Award Verhalenwedstrijd hebben alles in zich om een boeiend verhaal te zijn, maar missen spanning. In deze blog geven we advies over hoe je spannender scènes schrijft.

Actie, actie. En actie…

Als schrijver heb je een doel: een verhaal vertellen dat van het begin tot het einde wordt gelezen. Geef de lezer of de jury van de Harland Award Verhalenwedstrijd geen reden om je verhaal aan de kant te leggen. Je slaagt hierin door in elke scène een conflict te hebben. Vermijd – zeker in korte verhalen – lange achtergrondverhalen en voorkom infodumps. De 10.000 woorden die je voor de Verhalenwedstrijd mag gebruiken, zullen op zijn voordat je verhaal op gang is gekomen!

Een realistisch conflict

Zorg dat je verhaal en elke scène is opgebouwd rond een groot of klein conflict. Stel jezelf de vraag waarom je deze scène wil schrijven. Wat is het (deel)probleem? Zorg dat hier de focus op ligt. Zo schrijf je doelgericht en komt er vaart in het verhaal. Let op dat het conflict realistisch is; natuurlijk hoeft het niet per se “echt” te kunnen, maar het moet passen binnen de wereld die jij in je verhaal hebt gecreëerd.

Pas je inhoud en schrijfstijl aan het conflict aan. Wanneer je een romantisch uitje beschrijft, kan je hoofdpersoon terugdenken aan de ochtend en vervloeken dat hij zijn tanden niet heeft gepoetst. Maar wanneer je hoofdpersoon op de hielen wordt gezeten door een zombie, denkt hij heus niet aan het feit dat hij een slechte adem heeft. Zorg dat je hoofdpersoon ontkomt of gebarbecued wordt en los het conflict op.

In zo’n achtervolgingsscène zijn korte zinnen ideaal. Beschrijf de actie en niet zozeer de omgeving. Observeer jezelf op gelijkaardige momenten: als jij gehaast je trein probeert te halen dan weet je heus niet welke koffie iemand anders in de Starbucks bestelde.

Mensen zijn dol op emoties

“Emotie” is het sleutelwoord om meer spanning in je verhaal te krijgen. Mensen zijn dol op emoties. Misschien ben jij wel blij als je beste vriend jaloers is op het feit dat je niet meer single bent. Of dat je zusje kwaad is, omdat jij het laatste snoepje hebt opgegeten. Ook in verhalen willen mensen deze emoties van de hoofdpersoon zien en ze zijn geïnteresseerd hoe deze emoties zich ontwikkelen. Zorg dat er iets op het spel staat voor je hoofdpersonage en laat de lezer dit zich realiseren.

Wellicht dat de lezer alsnog rillend onder een deken kruipt van de spanning…

Doe mee met de Harland Award Verhalenwedstrijd!

Deelnemen aan de Harland Award Verhalenwedstrijd is elk jaar opnieuw een unieke belevenis. Niet alleen schrijf je een verhaal in de genres fantasy, sciencefiction of horror, maar krijg je ook feedback van een deskundige jury. Op deze manier kan je jouw schrijftalent verder ontwikkelen. Verzend ons je verhaal ten laatste op 1 september 2017. Veel succes!