Afbeelding: Airpix, Words

Om je te helpen tijdens het schrijven van jouw verhaal voor de Harland Award Verhalenwedstrijd heeft de organisatie een hoop waardevolle tips geselecteerd. De ene keer is het een tip specifiek over één of meerdere eigenschappen van de fantastische genres. De andere keer is het eerder een algemene schrijftip. Altijd is de tip geselecteerd om je te helpen. Werkt deze tip niet voor jou, dan zal de volgende dat misschien wel doen. De tip van vandaag: beeldend schrijven.

Schrijf beeldend

Wil je dat je kort verhaal voor de Harland Award Verhalenwedstrijd tot de verbeelding spreekt? Schrijf beeldend! Als je een verhaal met levendige beschrijvingen maakt, zullen veel lezers gretig de bladzijdes omslaan. Maar hoe schrijf je beeldend? Wees niet bang, het is heel simpel.

Wees concreet

Hoe vager je beschrijvingen, hoe moeilijker het voor de lezer is om je tekst te vatten en hoe minder betrokken hij is. Lezers doen niet altijd veel moeite, dus kies voor concrete “plaatjeswoorden”, een term van Kitty Kilian van de Blogacademie. Deze woorden staan voortdurend in relatie met onze zintuigen. Een lezer kan vanuit zijn ervaringen er makkelijker iets bij voorstellen.

Schrijf niet: woning. Schrijf: villa, boerderij, rijtjeshuis, …

Een woning kan alles zijn maar wil je dat de lezer een concreter beeld kan vormen van de rijkdom van de omgeving (of je personage) kies dan voor trefzekere woorden die daadwerkelijk benoemen wat jij bedoelt. Een rijtjeshuis is géén villa, maar allebei zijn ze ‘een woning’. Snap je wat we bedoelen?

Plaatjeswoorden maken je verhaal boeiend

Wat vind jij het leukste om te lezen?

  • Hij las de tekst grondig.
  • Hij zette de bril op zijn haakneus, leunde zuchtend achterover in zijn stoel en begon de vele papieren van de aanklacht door te nemen. Terwijl hij las, had hij niet eens door dat achter het raam de straat donker werd.

De tekst is beeldend geworden door concrete keuzes. Je weet beter hoe de hoofdpersoon eruitziet. Het is boek noch brief, maar een aanklacht. Het verstrekken van de tijd impliceert de grondigheid. Ja, je bent meer woorden kwijt, maar de lezer krijgt een duidelijker beeld. Je speelt in op de zintuigen die we zelf voortdurend gebruiken waardoor je verhaal realistischer wordt. Resultaat: je betrekt de lezer bij je verhaal!

Leestip! Robert J. Sawyer over schrijven (Engelstalig)

Doe mee met de Harland Award Verhalenwedstrijd!

Deelnemen aan de Harland Award Verhalenwedstrijd is elk jaar opnieuw een unieke belevenis. Niet alleen schrijf je een verhaal in de genres fantasy, sciencefiction of horror, maar krijg je ook feedback van een deskundige jury. Op deze manier kan je jouw schrijftalent verder ontwikkelen. Verzend ons je verhaal ten laatste op 1 september 2017. Veel succes!