De statistieken! Vandaag om te beginnen: wanneer komen al die 135 inzendingen nu allemaal precies binnen?

Verdeling over de inzendperiode

InzendingenPerDatumHet patroon is al sinds jaar en dag hetzelfde: zodra de inzendtermijn opent, beginnen de verhalen binnen te druppelen. Vaak is er een klein piekje aan het begin, waarna het gestaag verder gaat, tot de deadline naderbij komt en de meer of minder intieme deadline-huggers beginnen in te zenden.

Dit jaar was de eerste inzending op 2 augustus om 14:26; de laatste inzending was op het nippertje op tijd toen de staande klok al aanstalten maakte om het middernachtsuur te slaan.

Of zoals ik aan de gelukkige laatste inzender schreef:

Voel je die sloot achter je? Je balanceert na je wilde sprong met je hakken op de afhangende rand van de akker, en het vieze water onder je lonkt met wat bijna een eigen zwaartekracht lijkt.

Molenwiekend met beide armen probeer je je laatste restje snelheid op te krikken, net nog je zwaartepunt over je voeten heen te krijgen. Je rechtervoet glipt weg, maar de zwiep van je rechterbeen geeft net dat beetje tegenwicht om het pleit te beslechten in het voordeel van voor. Terwijl je schoenen een ondiepe duik nemen in het stinkende, modderige water, land je op je knieën op het korte begraste hellinkje en met je buik op de akker.

Je gezicht stopt centimeters boven een uitgedroogde koeienvla. Maar je weet: ik heb het gered! Met de hakken over de sloot, maar ik heb het gered!

De bevestiging van je inzending volgt zometeen 🙂

Verdeling over de weekdagen

InzendingenPerWeekdagZelfs met de laatste twee dagen uitgefilterd (zoals hier), zie je het effect van de naderende deadline: de dinsdag piekt vooral vanwege afgelopen week, waarin sommige deadline-huggers niet te intiem wilden worden met de deadline. Maar de zondag en de maandag springen er sowieso een beetje uit. Het zal wel zijn dat jullie in het weekeinde naarstig schrijven en dan zondagavond of maandag overdag het voltooide werk insturen.

In elk geval zendt kennelijk bijna niemand graag op woensdag, vrijdag of zaterdag in.

Verdeling over de dagdelen

InzendingenPerDagdeelOf het nu komt omdat wij bijna allemaal ook nog een day job hebben, of dat de gemiddelde Nederlandse schrijver sowieso meer een avondmens is: feit is dat inzendingen toenemen naarmate de dag vordert. Ook hier is het effect van de deadline niet te onderschatten, maar ook zonder dat effect is goed zichtbaar dat jullie ’s avonds meer bezig zijn met schrijven en inzenden dan in enig ander dagdeel.

(Die drie nachtelijke inzendingen zijn allemaal iets na middernacht binnengekomen, en zouden dus ook bij de avond mogen tellen…)

Statistieken die nog volgen

In de komende weken en maanden ga ik jullie ook nog vervelen met trakteren op analyses op basis van leeftijd, geslacht, geografische locatie, genre, woordaantal en alle kruisverbanden die daaruit zijn af te leiden. Tot de volgende!