Yves Delepeleire is door de organisatie in de eerste plaats gekozen om zijn passie voor fantasy. Die passie uit zich soms ook in zijn werk als journalist voor De Standaard. Zo heeft hij een groot artikel geschreven over epische fantasy, Meer dan draken en trollen, dat nadat het in De Standaard is verschenen ook integraal op Hebban is te lezen. In deze blog stelt Yves Delepeleire zich voor.

In 2014 nam ik voor de tweede en (voorlopig) laatste keer deel aan de Paul Harland Prijs, de voorloper van de Harland Awards, met een onverhoopte vierde plaats als resultaat. Het gaf me goesting om te blijven schrijven, schaven en schrappen. Deelnemen zat er nadien niet meer in. Tijdsgebrek vooral, denk ik. Misschien zelfs een gebrek aan inspiratie. Een goed kortverhaal bedenk je niet in een wip. Zeker niet als dat andere grote verhaal aan je kop blijft zeuren.

Toch ben ik de Harland Awards altijd van op afstand blijven volgen. Het doet me plezier om te zien dat de wedstrijd op zo’n korte tijd is blijven groeien. Velen doen jaar na jaar mee om zichzelf te verbeteren en elk jaar staat er nieuw talent op. Ik verwacht dat het niveau van de verhalen op de shortlist dan ook hoog ligt. Een verzorgde, uitgepuurde taal die ten dienste staat van het verhaal, goed uitgewerkte personages, scherpe dialogen en een interessant plot dat ergens naartoe werkt.

Ik ben ontzettend blij dat de organisatie extra aandacht besteedt aan originaliteit. Dat zal ik ook doen. Een goed verhaal begint bij een originele invalshoek en setting. Daar ontbreekt het volgens mij in fantastische (kort)verhalen nog al te vaak aan. Ik ben zelf een grote fan van high fantasy – zoals Game of Thrones – maar ik moet het eerste kortverhaal van die aard nog tegenkomen dat me bij het nekvel grijpt. Probeer vooral niet te kopiëren. Het origineel is waarschijnlijk beter. Denk gerust ook wat verder dan het Nederlandse of Vlaamse decor. Durf andere culturen of continenten te verkennen. De kracht van verbeelding levert verhalen met een universele aantrekkingskracht op. Durf iets neer te schrijven wat je zelf nog nergens hebt gelezen. Doe desnoods research voor je iets op papier zet. De mogelijkheden van fantasy zijn eindeloos. Zoek de grenzen van het genre op.

Zelf heb ik minder voeling met sciencefiction en horror (ook al bestempelde iemand een kortverhaal van mij ooit als horror, terwijl ik daar zelf niet bij had stilgestaan – zo zie je maar), maar ik kijk ernaar uit om mij te laten verrassen. Denk vooral niet in hokjes. Succes!