Saskia Veen is redacteur en online content manager bij Lebowski Publishers, uitgever van o.a. Philip K. Dick, Ray Bradbury, Lidia Yuknavitch en Joost Vandecasteele. Ze begeleidt schrijftalent in Lebowski’s Talent Pool, maakt podcasts bij online tijdschrift voor Grounded SF ‘2.3.74’ en organiseerde het programma van Lebowski op de Dag van het Fantastische Boek. 

 

 

‘Philip K. Dick, Ray Bradbury, Lidia Yuknavitch, J.G. Ballard, Sinclair Lewis: bij Lebowski zijn we sinds een aantal jaar bezig met het opbouwen van een internationaal fonds met, zoals we dat noemen, what if-romans. Boeken die de realiteit van vandaag voorzien van een uitbreidingsset of twee. Verhalen die niet zó onvoorstelbaar anders zijn dat je ze af kunt doen als ver-van-mijn-bed-show, maar die, net als in de Netflixserie Black Mirror of HBO’s Westworld, onder je huid kruipen omdat ze zo dichtbij komen. Die ingehaald worden door de werkelijkheid, net als Dat gebeurt hier niet van Sinclair Lewis, een roman uit 1936 (!) over de opkomst van een populistische president in Amerika, of De cirkel van Dave Eggers uit 2013, dat inhoudelijk al bijna de wenkbrauwen niet meer doet fronsen: om onze lichamelijke kenmerken in de cloud te gooien hoeven we tegenwoordig alleen onze iPhone-gezondheids-app erbij te pakken, en het constant streamen van je leven is, hoewel een ergerniswekkende bezigheid voor je omgeving, toch niet héél onalledaags meer.’

‘Naast deze deels herontdekte, deels nieuwe what if-romans zijn we bij Lebowski eager om de Nederlandstalige auteurs van Grounded SF een platform te bieden, en sinds kort hebben we ook een online tijdschrift met podcasts om die auteurs van eigen bodem van groter (internationaal) publiek te voorzien: magazine 2.3.74, genoemd naar de dag waarop Philip K. Dick volgens de overlevering ‘het licht zag’, met verhalen van o.a. Joost Devriesere, Hannah Bervoets, Joost Vandecasteele, Willem Bosch en Gina Hay. Toch kunnen daar nog wel wat meer schrijvende klasbakken bij en ik ben dus ook heel nieuwsgierig wat me in deze Harland Awards Verhalenwedstrijd onder ogen zal komen en of ik verrast zal worden door Nederlands schrijftalent. Ik hoop het.’

 

Tip van Saskia:

  • Begin een sf-verhaal verdacht normaal, tamelijk alledaags, en laat de vervreemdende elementen dan toenemen, zodat de lezer aan de nieuwe werkelijkheid kan wennen en niet direct het spoor bijster is of lange uitleg moet lezen over de elementen uit de science fiction-wereld waar hij in terecht is gekomen. (Maar eigenlijk zijn er geen regels.)

 

Top van Saskia:

  • Misschien een open deur, maar een goed verhaal over de toekomst gaat natuurlijk eigenlijk over nu, voorziet problemen of vraagstukken waar we ons nog niet van bewust waren – en gaat vervolgens nog jaren mee omdat die kwesties toch niet zó tijdsgebonden waren (no pressure).