‘Kom ik er verdorie voor het tweede jaar op een rij mee weg. Wéér in het conclaaf. Wéér genieten van al die bijzondere verhalen, althans, het weerbarstige groepje dat door de Hongerspelen van de voorselectie komt. Voelt alsof ik een cheatcode heb gevonden.’ Dit is Roderick Leeuwenhart.

 

 

 

‘Ach, wat maakt het ook uit, ik heb er tijd voor! Nu mijn Pindakaas en Sushi-trilogie klaar is (psst: www.uitgeverijleeuwenhart.nl), en de romanversie van Sterrenlichaam in de incubatietank zit om nog een tijdje te rijpen, heb ik wat vrije uren om te lezen. Ook dit jaar verheug ik me weer op de selectie. Waar ik naar op zoek ben? Originele verhalen die me doen duizelen, iets van me vragen, ambitie tonen. Liever een gefaald meesterwerk dan een braaf verhaal dat netjes alle puntjes afvinkt.’ ‘(En de technische afwerking natuurlijk. O! Behoed ons voor manuscripten vol spelslordigheden en grammaticale hutsekluts!)’ ‘Ik houd alvast mijn gegraveerde vulpen in de aanslag, vingers rillend in anticipatie.’

 

Tip van Roderick:

  • Minstens ze belangrijk als de inhoud van je verhaal, is de afwerking ervan. Spelfouten, lelijke zinnen en verkeerd gebruikte termen storen en zijn bovendien makkelijk te voorkomen. Hoe? Nakijken en laten proeflezen. Daarnaast bestaat er een intensieve, maar effectieve manier om kromme zinnen op te sporen: lees het verhaal hardop aan jezelf voor. Stuur je verhaal pas in als je minimaal drie keer met een fijn kammetje door de ‘final’ versie bent gegaan. Je zult versteld staan van wat je nog tegenkomt.

 

Top van Roderick:

  • Een kort verhaal moet in een hele beperkte tijd een gegeven uitbouwen en eindigen met een knal. Er is geen ruimte voor uitweiding of uitgebreide sfeerzetting. Het is erop of eronder: wat zijn je kwaliteiten als schrijver? Dat is razend spannend. Ik zoek naar originele verhalen die me doen duizelen, iets van me vragen, ambitie tonen. Liever een gefaald meesterwerk dan een braaf verhaal dat netjes alle puntjes afvinkt.