Maarten Basjes is door de organisatie gekozen omdat hij als acquirerend redacteur fantasy bij Luitingh-Sijthoff een enorm rijke ervaring in de (Nederlandstalige) fantasyscène met zich meedraagt. Daarnaast is hij ook een ervaren jurylid van deze verhalenwedstrijd. In deze blog stelt Maarten Basjes zich voor.

Maarten Basjes (Nederland) is acquirerend redacteur bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff, een van de grootste commerciële uitgeverijen van Nederland en marktleider op het gebied van fantasy en sciencefiction. Maarten is bij LS verantwoordelijk voor het fantasy- en sf-fonds, alsook het gratis boekentijdschrift Eclips, en heeft door de jaren heen meegewerkt aan de boeken van de grootste internationale en nationale auteurs van het moment. Onder zijn (nieuwe) favorieten vind je auteurs als Bradley P. Beaulieu, Jay Kristoff, Brian Staveley en Pierce Brown. Hij is ook de persoonlijke redacteur van Adrian Stone, An Janssens, Jürgen Snoeren en Martijn Adelmund, en hij redigeerde HEX van Thomas Olde Heuvelt.

Naast zijn werk voor LS is Maarten nauw betrokken bij het filmmagazine Schokkend Nieuws als bestuurslid, en werkt hij samen met de oprichter van FantasyWereld.nl, Davey Cobben, aan een online cursusplatform voor fantasy- en sciencefictionschrijvers dat dit najaar live gaat.

Waarom ik jureer en wat mijn verwachtingen zijn

‘Dit is de derde keer dat ik meedoe als jurylid voor de Harland Awards verhalenwedstrijd, en elke keer weer sta ik versteld van de originaliteit en pure fantasie van de deelnemers. Van klassieke fantasy tot romantische horror, van space opera tot magisch realisme. Het is altijd een waar genot om alle verhalen te lezen. Zeker voor zo’n liefhebber van genrefictie als ikzelf.’

            ‘Natuurlijk hoop ik ook dit jaar weer op fantasievolle verhalen, maar waar ik met name naar uitkijk is de mogelijkheid om deelnemers ook zelf iets mee te geven. Iets waar ze van kunnen leren, waarmee ze hun verhalen kunnen aanpassen en verbeteren, of waardoor ze simpelweg plezier krijgen in het herlezen en herschrijven van hun verhalen met nieuwe inzichten.’

‘Want dat is voor mij (ook) de essentie van de Harland Awards. Ik wil graag dat iedereen, winnaar of niet, iets leert!’