Lisa Kuijvenhoven is door de organisatie gekozen omdat ze een enorme passie voor sciencefiction heeft. Daarnaast heeft ze een frisse en jonge blik die de selectiejury verrijkt. Kuijvenhoven is hoofdredacteur van de website De Futurist en heeft grote ambities voor sciencefictionschrijvend Nederland en Vlaanderen. In deze blog stelt ze zich voor.

Toen ik met De Futurist begon, ging direct mijn onderzoek naar Nederlandstalig sciencefictiontalent van start. De grote schrijvers uit Nederland en Vlaanderen zijn wel te vinden. Moeilijker is het om de onbekendere schrijvers eruit te halen. Beetje bij beetje kom ik ze tegen en leer ik ze kennen, maar dit is nog slecht een zonnestelsel in het universum. Ik hoop als jurylid van deze verhalenwedstrijd dus zeker weggeblazen te worden door voor mij nog onbekend talent.

Wat ik in de verhalen zal zoeken is originaliteit, een mogelijkheid om een nieuwe blik op te wereld te werpen. Ik ben altijd iets minder op zoek naar escapisme en iets meer naar vervreemding. Door met elementen te spelen die ‘normaal’ zijn, leer je anders denken. Dat vind ik het mooie aan het fantastische genre: je wordt uit je comfortzone getrokken en leert vanuit een ander perspectief te kijken, zonder dat het te belerend aanvoelt.

Ik ben heel benieuwd naar alle verhalen en hoop te kunnen peilen welke onderwerpen, stijlen en genres er heersen. Wie heeft welke boeken gelezen, welke films gezien? Aangezien dit mijn eerste keer jureren is bij een verhalenwedstrijd, heb ik geen idee wat ik moet verwachten. Maar ik heb er wel zin in.

De Futurist is voor mij een startpunt om sciencefictionschrijvers in Nederland te verzamelen en ze een platform voor hun korte verhalen te bieden. Dat geldt ook voor illustratoren en andere futuristische kunstenaars. Mijn ambitie is om over een paar jaar een scifi-magazine met korte verhalen te maken, en een paar jaar daarna romans uit te geven. Fysiek. Met mooie covers en een fris binnenwerk. En sciencefiction natuurlijk.