Eva Koreman is al voor de derde keer op rij jurylid van de Harland Award Boekprijs. Als Radio-DJ maakt ze de programma’s Eva en Eva en Giel op 3FM. Voorheen was ze werkzaam voor Q-Music en AmsterdamFM.  Naast enthousiast radiomaker is ze groot liefhebber van fantasy- en horrorromans. In deze blog stelt ze zichzelf kort voor.

De bibliotheek van Diemen-Noord had een bescheiden kinderafdeling, waar ik gauw doorheen was. Het laatste boek waar ik me aan waagde uit die hoek (want dat was de kinderafdeling, een hoek) was Kit Katendrecht op heksenjacht van Lanny Lakenstra. De omslag deed me tamelijk kinderachtig aan, maar goed, ik moest roeien met de riemen die ik had. De negende pagina was veel geler dan de andere, dikker papier en sloot niet aan op het verhaal van Kit Katendrecht. Ik viel midden in een angstaanjagend verhaal. Eerst dacht ik dat het een misdruk was, maar al gauw bleek het een briljante en wrede opgezette actie om kinderen doodsangst aan te jagen ( – nu jij dit verhaal in handen hebt, loop jij ook gevaar, maar dit was de enige manier om hulp te vragen – dat werk). Missie geslaagd: ik wilde meer.

Ik toog naar de volwassenenafdeling, en vond daar Dean R. Koontz en Stephen King. Het voelde alsof ik thuiskwam. Dit wilde ik, dit was mijn fascinatie, mijn hobby. Bij de balie kreeg ik het zwaar te verduren. Van de bibliothecaresse mocht ik de boeken niet meenemen omdat ik te jong was, dus moest ik mijn moeder halen. Ze hield gelukkig een vurig pleidooi dat men kinderen juist moet aanmoedigen om te lezen en dat als ik ergens nachtmerries van zou krijgen dat dat dan mijn eigen probleem was. Ik stond ernaast met de boeken tegen mijn borst geklemd. Mijn moeder kreeg gelijk, ik las op mijn achtste over een man die zijn bloeddorst probeerde te beteugelen door menstruerende vrouwen oraal te bevredigen, en nu zit ik in de jury van de Harland Awards.