Nadat Auke Hulst twee keer op rij de Harland Award Boekprijs gewonnen heeft, besloot de organisatie van de Harland Awards hem dit jaar te verwelkomen als jurylid van de meest prestigieuze prijs in de verbeeldingsliteratuur. Gelukkig kon dit ook, want Hulst heeft in 2017 geen boek uitgegeven dat in aanmerking komt voor de prijs. Dit wil echter niet zeggen dat de Nederlandse auteur stil heeft gezeten, want een nieuw boek Motel Songs zag wel het levenslicht. In deze blog stelt Auke Hulst zichzelf kort voor.

Auke Hulst (1975) begon zijn ‘leven met boeken’ op zijn twaalfde, toen hij sciencefiction ontdekte en transformeerde in een omnivoor lezer en aspirant-schrijver. Drie decennia later is hij een gekend romanschrijver, muzikant en essayist, onder meer werkzaam voor de boekenbijlage van NRC Handelsblad. Hij debuteerde in 2006 met de roman Jij en ik en alles daartussenin (Meulenhoff) en publiceerde sindsdien nog vier romans en drie reisboeken, waarvan de laatste – Motel Songs – deze maand bij Ambo|Anthos verschijnt. Veel van Hulsts werk wordt gekenmerkt door het overschrijden van grenzen, tussen mainstream en genreliteratuur, maar ook tussen kunstvormen. Twee van zijn boeken bevatten bijvoorbeeld een volledig muziekalbum, en hij maakte met de tekenaar Raoul Deleo een literair reisboek dat tegelijk een graphic novel was. Met zijn laatste twee romans, Slaap zacht, Johnny Idaho (2015) en En ik herinner me Titus Broederland (2016) won hij de eerste twee edities van de Harland Awards Romanprijs. Die laatste roman stond bovendien op de longlist van zowel de Libris Literatuurprijs als de ECI-Literatuurprijs.
Als jurylid zal Hulst niet alleen letten op originele ideeën, maar ook op stijl en gelaagdheid. ‘Sommige mensen hebben weleens het idee dat literatuur en genrefictie twee verschillende takken van sport zijn. Ik ben ooit van sciencefiction gaan houden omdat het ideeënliteratuur is die mijn hersenen binnenstebuiten keerde, maar wanneer dat ook nog eens gepaard gaat met stilistisch vernuft, sterke psychologie en thematische gelaagdheid krijg je een als lezer een optater die je je, in de beste zin van het woord, lang zal heugen.