Abe van der Veen is als expert fantasy, sagen en legenden gekozen om te zetelen in de selectiejury. Hij is op een heel andere manier bezig met verhalen dan de meeste andere juryleden. Van der Veen is een verhalenverteller en is daardoor misschien ook één van de meest kritische lezers. Immers is jouw verhaal het waard om verteld te worden voor een groot publiek? In deze blog stelt hij zich voor.

Als Abe de Verteller treedt ik al meer dan vijftien jaar op door het hele land als verhalenverteller. Hiermee heb ik op vele evenementen gestaan waaronder Castlefest, Elfia en Midwinterfair. Mijn repertoire heeft zich uitgebreid tot zo’n driehonderd verschillende mythen, sagen en sprookjes. Hiernaast geef ik ook lezingen over de symboliek van het verhaal, bomenwandelingen, vertelcursussen en stadswandelingen. Ook schrijf ik non-fictie. Ik heb drie boeken geschreven: De symboliek van bomen, De wijsheid van bomen en kruiden en De verhalen van Amersfoort. Een vierde boek over het paranormale in de Nederlandse sagen is bijna klaar.

Zowel hobby- als beroepsmatig ben ik een behoorlijke boekenwurm. Op het gebied van sprookjes, sagen en mythen heb ik ontzettend veel gelezen, maar ook een goede fantasyroman op zijn tijd is niet te versmaden. Favorieten bij mij zijn Tolkien, Pratchett en Castaneda. Vaak lees ik met name korte verhalen om te kijken of ze geschikt zijn om verteld te worden. Zijn ze boeiend, verrassend en inspirerend genoeg om toe te voegen aan mijn repertoire? Als jurylid zal ik met een vergelijkbare blik de verhalen lezen. Niet om ze zelf te vertellen, maar wel om te kijken in hoeverre ze voldoen aan diezelfde criteria die ik stel aan de verhalen die ik heb geselecteerd om te vertellen. Ik hoop dan ook dat ik enkele te vertellen waardige pareltjes zal vinden.