Het waren een paar spannende dagen… Verhalen stroomden binnen, betalingen ook, maar niet altijd synchroon… Zouden ze elkaar wel ontmoeten? Uiteindelijk blijkt dat op één na alle betalingen ook een inzending opleverden. Daar kwam nog één donatie bij (Bedank! Wordt zeer gewaardeerd!), waarmee de uiteindelijke verhalenstand uitkwam op…best wel veel eigenlijk.

Dus: allereerst een enorm applaus op voorhand voor onze voorselecteurs:

Natalie Koch is auteur van zowel literatuur als fantasy (als daar al verschil tussen is). Haar trilogie De verborgen universiteit is dit jaar van start gegaan met De erfenis van Richard Grenville.


Eisso Post is auteur, schrijfcoach en manuscriptbeoordelaar. Dit jaar verschijnt zijn boek over het schrijven met het Oerverhaal bij de Schrijfbibliotheek.


Eric Herni is de derde voorselecteur. Hij is eigenaar en oprichter van Ezzulia.nl, de grootste en een van de meest succesvolle websites over boeken in Nederland. Hij is een veteraan in het boekenvak, gelouterd recensent en in 2008 was hij ook al eens jurylid van de PHP.


Want zij zullen enorm veel zwaar werk moeten verzetten! Waar komt dat door? Omdat er veel en volumineus is ingezonden!

In totaal zo’n 735.000 woorden aan tekst! Dat zijn drie vuistdikke fantasyromans. Een trilogie en die moeten ze in een paar maanden doorwerken…

Het verlossende woord: we hebben een winnaar. Volgend jaar kan Celia Moon gratis een verhaal inzenden voor de Paul Harland Prijs! Wat zeg ik? Wel twee!

Kortom: de eindstand (met de nodige slagen om de arm, in verband met betalingen en trage banken) is: 111 verhalen.

Een mooie score als je het mij vraagt! 30 meer dan vorig jaar en daarmee een record voor het afgelopen decennium. En een tweede plaats aller tijden: enkel 1996 had meer inzendingen. Toen organiseerde Jaap Boekestein de wedstrijd, hulde voor zijn ‘all time high’!

Dit jaar gaan we een mooie wedstrijd in met 111 inzendingen. De uitreiking van de PHP en de WJMA en de NCSFSFP en de GSMP en de FP (en mogelijk nog meer prijzen met mysterieuze afkortingen) zullen in januari 2012 plaatsvinden tijdens de tweede editie van de Paul Harland Dag. Dat wordt een evenement om naar uit te kijken!

In de tussentijd zal deze website regelmatig met nieuwtjes komen, verse essays over de genres leveren en doorbouwen aan de acceptatie en opmars van de fantastische genres.

Met andere woorden: houd de PHP site in de gaten!

Martijn Lindeboom

Organisator PHP 2011