De 101 open hokjes van de fantasie

De serie essays en artikelen De 101 open hokjes van de fantasie is opgezet door de organisatie van de Paul Harland Prijs om de fantastische genres toegankelijker en doorzichtiger te maken. Auteurs, uitgevers en journalisten vertellen wat er zo bijzonder is aan de (sub)genres van de fantastiek.

Op deze pagina vind je een lijst van de bijdragen. Lees eerst een toelichting op genres en het promoten daarvan, door de organisator, Martijn Lindeboom en daarna de diverse essays van schrijvers, uitgevers en journalisten.

0. Paul Harland Prijs als stimulans in het fantastische genre – Deel 1: wat is het fantastische genre? en Deel 2: Renaissance van de fantastiek

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zeven boeken op zijn naam staan. Daarnaast treedt hij regelmatig op als verhalenverteller, docent ‘Schrijf geschiedenis’ en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. In 2011 organiseert hij de Paul Harland Prijs.


1. Literaire superhelden – Roelof Goudriaan (uitgever Uitgeverij Verschijnsel)

Roelof Goudriaan is uitgever (vroeger Babel SF, tegenwoordig Verschijnsel) en (hoofd)redacteur (Albedo One, Holland SF). Hij heeft aan de wieg van menige carrière van Nederlands en Belgisch talent gestaan.


2. Sciencefiction en media-sf – Tais Teng (auteur bij o.a. Boekerij, Verschijnsel, Kramat e.v.a.)

Tais Teng is auteur van meer dan honderd boeken, waarvan zeer vele onder de fantastische genres vallen. Voor Meulenhoff Boekerij schrijft hij een serie over Gran Terre en bij Verschijnsel zijn talloze sciencefiction en fantasy boeken van zijn hand verschenen. Naast schrijver is hij ook beeldhouwer en kunstenaar.


3. Epische fantasy – Adrian Stone (schrijver bij uitgeverij Luitingh).

Adrian Stone is auteur van het drieluik Profeet van de Duivel, Zoon van de Duivel en Ziel van de Duivel (verschenen bij Luitingh Fantasy). In het najaar verschijnt deel één van zijn nieuwe tweeluik met de titel “Rune”. Voor meer informatie zie zijn website.


4. Ontdek de toekomst – Mathijs Schiffers (Het Financieele Dagblad)

Mathijs Schiffers is journalist, columnist en redacteur van Het Financieele Dagblad. Naar aanleiding van het boek Filosofie van de Toekomst van dr. Fred Keijzer heeft hij zich verdiept in sciencefiction en de voorspellende waarde voor onze huidige maatschappij daarvan.


5. Cyberpunk – Paul Evanby (schrijver bij o.a. Boekerij)

Paul Evanby is schrijver van o.a. De scrypturist en De vloedvormer, twee fantastische romans, verschenen bij Mynx/ Boekerij en Gödel Slam en Systems of Romance (samen met Paul Harland zelf), twee verhalenbundels verschenen bij Babel SF (tegenwoordig Verschijnsel). Hij won twee keer de Paul Harland Prijs (in 1988 en in 2001) en was vijf keer jurylid, waarvan één keer voorselecteur (in 2010).


6. Crossover Fantasy – Natalie Koch (schrijver bij Querido)

Natalie Koch is schrijver van De verborgen universiteit – De erfenis van Robert Grenville (uitgeverij Querido). Voor het tijdschrift BOEK magazine schreef ze over het bovennatuurlijke in de literatuur en dan speciaal over Crossover Fantasy.


7. Horror – Jack Lance (schrijver bij Suspense Publishing en Luitingh)

Jack Lance (pseudoniem van Ron Puyn) is schrijver van o.a. Vuurgeest (verschenen bij Luitingh) en zijn nieuwe boek (Zone) wordt in september 2011 verwacht. Voor de PHP schreef hij een kort artikel over Horror.


8. Nippon Noir – Roelof Goudriaan (organisator PHP 2010, jurylid 2011)

Roelof Goudriaan is naast uitgever, (hoofd)redacteur, jurylid van de PHP in 2011 en organisator in 2010 ook een groot liefhebber van Japan en de (fantastische) literatuur uit het land van de rijzende zon (Nippon).


9. Fantastiek en hokjesdenken – Martijn Lindeboom (organisator PHP 2011, schrijver, performer)

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zeven boeken op zijn naam staan. Daarnaast treedt hij regelmatig op als verhalenverteller, docent ‘Schrijf geschiedenis’ en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. In 2011 en 2012 organiseert hij de Paul Harland Prijs.


10. Over de voorde, naar de bron – Frank Norbert Rieter (schrijver, blogger, uitgever, 4e prijs winnaar PHP 2010). De verkorte versie van dit essay vind je onder de titel Er was eens een fantasyboek op Ezzulia.

Frank Norbert Rieter (1973) schrijft literair proza en toneelstukken. Korte genreverhalen van zijn hand verschenen in de tijdschriften Pure Fantasy en Wonderwaan. Zijn liefde voor fantasy is ook terug te vinden in zijn literaire werk.
Vanaf 2012 verschijnt Franks werk bij de door hemzelf opgerichte uitgeverij Leviathan.


11. SF als sociale fictie – Roelof Goudriaan ((hoofd)redacteur Holland SF en Albedo One)

Roelof Goudriaan is naast uitgever, (hoofd)redacteur, jurylid van de PHP in 2011 en organisator in 2010 ook onderzoeker van de genres, zoals duidelijk mag blijken uit deze derde bijdrage aan de serie. Een uitgebreidere versie van dit artikel is verschenen in Holland SF nummer 249.


12. De herontdekking van bruin (Steampunk) – Paul Evanby (schrijver bij o.a. Boekerij)

Paul Evanby is schrijver van o.a. De Scrypturist en De Vloedvormer, twee fantastische romans, verschenen bij Mynx/ Boekerij en Gödel Slam en Systems of Romance (samen met Paul Harland zelf), twee verhalenbundels verschenen bij Babel SF (tegenwoordig Verschijnsel). Hij won twee keer de Paul Harland Prijs (in 1988 en in 2001) en was vijf keer jurylid, waarvan één keer voorselecteur (in 2010).


13. Literaire magie (Magisch realisme) – Thomas Olde Heuvelt (schrijver bij o.a. Luitingh)

Thomas Olde Heuvelt is schrijver van o.a. Leerling Tovenaar Vader & Zoon en Harten Sara, beide verschenen bij Luitingh. Ook is hij veelvuldig top-10 inzender bij de Paul Harland Prijs en winnaar van de PHP 2009. Het winnende verhaal De jongen die geen schaduw wierp is inmiddels ook in het Engels verschenen bij PS Publishing en genomineerd voor een Science Fiction & Fantasy Award. In 2010 was Thomas jurylid voor de PHP.