Temp logo inverseEind september worden de beoordelingen van de longlistjury en het lezerspanel bij de organisatie verwacht. Daarom hebben we om een update gevraagd. Vandaag de antwoorden van de drie lezerspanellisten en morgen die van de juryleden. Eén belangrijke conclusie kunnen we in elk geval al trekken: alle zes lezers van de longlist liggen op schema!

Herman Ceulemans neemt ons mee in zijn aanpak:

Herman Ceulemans“85 verhalen… Hoe ga ik dat in godsnaam allemaal lezen, dacht ik toen ik midden juli de PHP-mail met download link ontving en dit vervolgens op m’n laptop uitpakte.

Alle titels in doc of docx formaat, allemaal netjes met dubbele interlinie (volgens de reglementen…), sommigen met wat visuele tierlantijntjes en een heel deel waarvan de optie ‘spellingchecker’ blijkbaar een onbekende functie was.

Nu ben ik misschien wel een ouderwetse ‘papieren boek’ man, maar alle verhalen afdrukken? Nee, dat leek me toch iets té veel. Lezen op PC vanuit Word? Nee, dat leidt enkel tot een pijnlijke rug, stijve nek en tranende ogen. Alternatief? Alle verhalen netjes achter mekaar zetten in één Word document, in één lettertype, dubbele interlinie en versieringen weg, een nette hyperlink index vooraan en omzetten naar één PDF bestand. Kon ik heel die handel op m’n tablet met mijn favoriete ebook reader in een gemakkelijke zetel doornemen!

Dat was toch de bedoeling, maar het vervloekte ding had blijkbaar een dealtje met Murphy en moest hoogstnodig twee keer voor veertien dagen in reparatie. Huidige stand van zaken (13 september): nog een tiental verhalen te gaan, er wordt aan gewerkt om op tijd klaar te zijn!”

Diane Kooistra vertelt over haar leeservaring:

Diane Kooistra“Ik vermaak me prima, elke keer lees ik een paar verhalen en van het ene verhaal word ik erg enthousiast en van sommigen helaas wat minder. Het valt me op dat sommigen wel heel snel klaar zijn met hun verhaal, dan is het best lastig beoordelen. Over deze verhalen is het ook moeilijk om een uitgebreid commentaar te schrijven.

De verhalen zijn heel erg verschillend en ik merk dat enkelen het jurycommentaar van vorig jaar tot zich hebben genomen en er wat mee gedaan hebben. Niet te moeilijke woorden en namen bijvoorbeeld. Ik lees lekker door en hoop dat de verhalen die mij nog resten mij net zo kunnen boeien als de verhalen die ik al gelezen heb.”

Wim Verrijzer is als eerste helemaal klaar met lezen. Hij vertelt over zijn proces en over zijn beoordelingsaanpak:

Wim Verrijzer“Hoe gaat het intussen met het lezen voor de PHP? Die vraag kreeg ik van de organisatie. Even had ik zin om te zeggen dat ik allemaal lettertjes zag. Maar dat is nogal flauw.

Een serieuze reactie dus. Ik moet zeggen dat ik bijzonder goede verhalen heb gezien en, naar mijn mening, ook minder goede. Het is dus interessant om te zien of de andere leden van het lezerspanel en de juryleden daar net zo over denken of dat ik de enige ben. Dat is dus afwachten.

Wat mij het meeste opviel is dat ik regelmatig een pauze moest nemen in het lezen. Anders zat ik nog met mijn gedachte bij het vorige verhaal en sneeuwde het nieuwe onder. Hoofd leegmaken dus.

Waar let ik op bij het lezen? Enkele punten:
Ten eerste is het verhaal zo geschreven dat ik het uit wil lezen. Is de stijl voor mij boeiend genoeg om door te gaan? Vanzelfsprekend is dat de ene keer wat meer het geval dan de andere. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik er niet doorheen zou komen. Kortom, het was fijn om te lezen. Ja, een enkele keer heb ik me afgevraagd of de schrijver geen vervolg zou willen maken.

Ten tweede, hoe snel kon ik aangeven hoe verhaal zich zou ontwikkelen en of dat erg was of het juist nodig voor het verhaal. Ik geef toe dat ik er een paar keer grandioos naast zat.

Verder probeerde ik te lezen zonder op de titel te letten. Ik let nooit op titels, dat doe ik pas na afloop. Al lukt dat niet altijd. Dat is een gewoonte die is blijven hangen omdat mijn leraar Nederlands mij altijd voorhield dat een goede titel een samenvatting is van het verhaal. Vaak geeft de titel dan ook veel weg.

Een negatieve opmerking heb ik ook. Ik ben wat dat betreft misschien een freak, maar als in een verhaal plaatsnamen, data of ander controleerbare feiten worden genoemd, vind ik dat die moeten kloppen en consequent gebruikt moeten worden. Het is niet zo dat ik een verhaal daarom dan maar naar de prullenbak verwijs, maar het doet wel afbreuk.

Maar in het algemeen is de deelname aan het lezerspanel me zeer goed bevallen.”

Op 15 september dus meer van de longlistjury en begin oktober wordt de shortlist samengesteld. Dan blijven maximaal 25 verhalen over, die we dan naar de finalejury toesturen. En nee, we maken tussentijds niets bekend over welke verhalen door gaan en welke afvallen.