Temp logoDe longlistjury en het lezerspanel leveren eind september hun cijferlijsten in bij de organisatie. De longlistjuryleden, Boukje Balder, Paul van Leeuwenkamp en Grayson Bray Morris, geven vandaag een update over hun leeswerk. Gisteren deden de lezerspanellisten dat al. Belangrijke conclusie: alle zes lezers van de longlist liggen op schema!

De drie experts vertellen over hun ervaringen bij het lezen. Niet schrikken: ze zijn streng!

Boukje Balder vertelt over haar leeservaring:

Boukje Balder“Ik weet nog dat mijn eerste PHP jurering (2009 red.) opviel door de vele Jack Vance pastiches, en de tweede (2012 red.) door veel vampierverhalen. En ook de traditionele fantasy was beide keren sterk vertegenwoordigd. Alle drie de keren zie ik veel verhalen met geesten en de dood.

Dit keer een heel gevarieerd aanbod in verhalen, met nog geen vampieren, geen Jack Vance en bijna geen traditionele fantasy. Leuke ideeën, maar de auteurs hebben merkbaar weinig schrijfervaring en denk ik ook weinig leeservaring, omdat ik behalve de leuke ideeën toch heel veel tropes met een baard tegenkom…”

Paul van Leeuwenkamp over zijn vorderingen:

Paul van Leeuwenkamp“Ik heb op dit moment 60 van de 85 verhalen gelezen en beoordeeld. Dat is iets minder dan ik gewild had, maar augustus en september zijn volle maanden. Wees niet bevreesd, eind september komt mijn lijstje met punten.

Ik moet bekennen dat het niveau van de verhalen mij wat tegenvalt. Tot nu toe hebben vier verhalen van mij punten in hogere regionen gekregen.

Toch ervaar ik het lezen van deze verhalen niet als straf, dus blijkbaar is het niveau ook weer niet zó laag. Mijn beoordeling nog niet onder de dertig punten gedoken. Of zou dat alleen maar komen doordat ik zo aardig ben?”

Grayson Bray Morris tenslotte:

Grayson“Ik heb veel creativiteit gezien in de PHP verhalen, en ik kijk er iedere dag weer naar uit om nog een paar ‘zwarte dozen’ te openen en te ontdekken hoe deze schrijver zijn of haar fantasie heeft laten vliegen. Soms laat de uitvoering iets te wensen over qua stijl of voorspelbaarheid, maar daar kun je beter in worden door te leren en te oefenen. De o-zo-belangrijke creatieve basis ligt er al voor alle schrijvers van wie ik een verhaal heb gelezen. Er zitten ook schrijvers tussen die al ontzettend goed weten hoe ze met het geschreven woord een intrigerende wereld kunnen neerzetten, en ik heb dan ook al een paar favorieten.

Ik geloof dat de jury het straks moeilijk gaat vinden om slechts één verhaal op de eerste plek te mogen zetten.”

Het blijft dus razend spannend, tot aan de uitslag in februari, want eerder verklappen we niets over longlist, shortlist en winnaars. Sterkte, deelnemers!