Nieske Lindelauf - den HeijerNaar aanleiding van de uitslag van de Paul Harland Prijs 2014 heeft de organisatie korte interviews gedaan met de vijf prijswinnaars. Lees hier de vijf w’s van de winnares van de Feniksprijs, Nieske Lindelauf -den Heijer.

De aankomende dagen volgen de andere vier winnaars.

Wie is Nieske Lindelauf-den Heijer?
Ik ben een 28-jarige jongedame uit Amersfoort, waar ik woon samen met mijn man Dennis en mijn twee baardagamen Gawain en Bedivere. Ik heb een Master in Engelse Literatuur, heb gewerkt als helpdeskmedewerker en nu ontwikkel ik webapplicaties. Daarnaast doe ik graag creatieve dingen, zoals breien of schilderen, maar mijn favoriete creatieve uitlaatklep is schrijven. Waar ik ook ben, ik heb altijd een vulpen en een schrift bij me, want inspiratie slaat toe op onverwachte momenten.

Wat ben je voor een schrijver?
Op dit moment ben ik vooral een schrijver van korte verhalen. Het meeste in het genre horror. Ik ben twee keer met een kort verhaal verschenen in de Wonderwaan (van Holland SF) en heb meegedaan aan [re]Writing History van Stichting Onterfd Goed. Al deze verhalen waren kort (maximaal 3000 woorden) en horror. Erger nog, als een ware George R.R. Martin jaag ik hoofdpersonen over de kling, of ik laat ze op zijn minst gebroken achter.
Grappig detail: ik hield vroeger echt niet van horror, van de Griezelbus heb ik nachten niet kunnen slapen. Het is nog steeds niet mijn favoriete genre om te lezen, maar mijn muze blijft me maar verhaallijnen voor horror-verhaaltjes influisteren.

Waar kwam het idee/de inspiratie voor je PHP-verhaal vandaan?
Dit verhaal is het kind van een 2-zins horrorverhaal en een potje Arkham Horror (bordspel gebaseerd op de verhalen van H.P. Lovecraft).
In het bordspel probeer je te voorkomen van één van de Ancient Ones ontwaakt. De door mij meest gevreesde vijand is Quachil Uttaus, een soort mummie die de spelers om de beurt tot stof laat vergaan (zie de vergelijking met de mummy Aphrah, die ongeveer hetzelfde doet in mijn verhaal). In het spel kan je er bijna niets tegen doen, wat misschien wel het engste is.
Toen schreef ik er, tijdens een wedstrijdje, een horrorverhaal in twee zinnen over. Ik was zo tevreden over die twee zinnen, dat ik er een kort verhaal omheen heb getypt.

Waarom wil je graag in de fantastieke genres schrijven?
Je kan net zo goed vragen waarom ik met mijn man getrouwd ben en niet één van mijn andere vrienden. Soms heb je gewoon een klik met iets of iemand, die niet makkelijk uit te leggen is.
Een van de dingen waar ik gek op ben zijn alle verschillende werelden die het fantastische genre me heeft laten zien. Er is niets zo heerlijk als een wereld met zijn eigen geschiedenis, die tussen de regels door naar voren komt. Een plaats die echt bijdraagt aan een verhaal en niet alleen dient als wegwerpdecor. Ik ben op dit moment bezig met een sciencefiction verhaal en ik denk dat de achterliggende geschiedenis meer woorden gaat hebben dan het verhaal zelf.

Wanneer ben je van plan om door te breken?
Ooit staan de sterren juist, wat het teken zal zijn voor de grote Cthulhu om wakker worden. Naast hem zullen andere goden wakker worden. Nyarlathotep zal chaos zaaien en Aphrah zal proberen iedereen tot stof te laten vergaan. De meeste mensen zullen in blinde paniek rondrennen, maar die paar mensen die nog een beetje bij zinnen zijn zullen zich beseffen: “Oh jee, Nieske schreef hier al over: ze had gewoon gelijk!” Het is natuurlijk twijfelachtig of ik er tegen die tijd van kan genieten…
(vertaling: pas maar op, er komt een tijd dat ik niet zomaar meer korte plotlijnen verzin, maar een basis voor een heel verhaal. Dan volgt vanzelf de dag dat ik een boek schrijf en een uitgever zo gek ga krijgen het uit te geven.)