Een fantastisch nieuw jaar!

Het is weer het begin van een nieuw jaar; voor veel mensen hét moment om te besluiten dat het een geweldig jaar moet gaan worden. Voornemens worden genomen, knopen worden doorgehakt, plannen worden gesmeed en doelen worden opgeschreven.
Je zult zelf vast ook minstens een grof idee hebben van wat je dit jaar wilt doen of bereiken. Als iets daarvan ook maar enigszins te maken heeft met meer lezen, meer/beter schrijven of je meer begeven onder mensen met dezelfde interesses, lees dan door en zie hoe wij je daarbij kunnen helpen.

2016 belooft namelijk een fantastisch jaar te worden! Niet alleen organiseert de Stichting ter bevordering van het fantastische genre op 2 april het Gala van het Fantastische Boek, ook gaan de Harland Schrijfopleidingen dit jaar van start, breidt Hebban Fantasy steeds verder uit (onder andere met een Reading Challenge) en wordt naast de Harland Award voor het beste Nederlandstalige verhaal ook voor het eerst de Harland Award voor de beste Nederlandstalige roman uitgereikt.

 

Gala van het Fantastische Boek

We gaan een fantastisch feest hebben in De Rode Hoed in Amsterdam op 2 april.

Binnenkort wordt het programma van het Gala bekend gemaakt. Net als vorige jaren bestaat het evenement uit een middagprogramma (de oude Paul Harland Dag) met panels, lezingen en een workshop en ‘s avonds het Gala, met de uitreikingen van de Harland Awards en zeer boeiende optredens.

De ticketverkoop start ook binnenkort.

 

Harland Awards romanprijs

De deadline voor de romanprijs nadert snel: tot en met 9 januari 2016 (datum poststempel) kunnen boeken, gepubliceerd in 2015 en voldoend aan het reglement, ingediend worden bij de jury. Vergeet niet in te zenden, want te laat betekent dat je boek nooit meer kans maakt op deze prijs! Op 2 april zal het beste fantastische boek van 2015 bekend gemaakt worden en wordt de hoofdprijs van 2.500 euro uitgereikt.

 

Harland Awards verhalenwedstrijd

De prijs voor het beste korte verhaal dat is ingediend (200 inzendingen) wordt tijdens het Gala uitgereikt, met een hoofdprijs van 1.000 euro. De HAV is de opvolger van de Paul Harland Prijs schrijfwedstrijd en dit is de 37e keer dat de prijs uitgereikt wordt.

Longlistjuryleden Peter Schaap, Eisso Post en Cocky van Dijk hebben hun leeswerk inmiddels afgerond en ze hebben hun cijferlijsten ingediend bij de organisatie. Binnenkort gaan de 25 topverhalen door naar de finalejury.

Tussentijds worden er geen deeluitslagen bekend gemaakt.

 

Harland Schrijfopleidingen

In 2016 gaat de opleiding Fantasy en sciencefiction schrijven van start bij de Schrijversacademie. Daarnaast wordt er gewerkt aan het opzetten van workshops, masterclasses en cursussen. Ben je geïnteresseerd, geef dan aan de Stichting door welke onderwerpen je graag behandeld wilt zien. Ook schrijfdocenten worden opgeroepen om zich te melden, met ideeën en plannen voor opleidingen. Dat kan allemaal met een mailtje naar info@fantastischgenre.eu

 

Hebban Fantasy

Op boekencommunity Hebban.nl wordt veel aandacht aan de fantastische genres geschonken. De nieuwste feature is de zogenaamde Reading Challenge. Welke sciencefiction-, fantasy- en/of horrorboeken ga jij dit jaar lezen?

Kortom: het wordt een geweldig jaar en we gaan aftellen naar het hoogtepunt van het Jaar van het boek: het Gala van het Fantastische Boek!

Nog drie…